Αctive citizens fund ΄Εργο: “Tα αόρατα παιδιά” Ολοκλήρωση 2ου Εργαστηρίου και 2ης Ημερίδας στα Ιωάννινα, 21 και 21 Οκτωβρίου 2022

Ολοκληρώθηκαν στην πόλη των Ιωαννίνων  οι δράσεις του ΄Εργου «Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα/Τα αόρατα παιδιά» του Προγράμματος Active citizens fund, με εταίρο την Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΑΕ) και την υποστήριξη του Δήμου Ιωαννιτών.

Πραγματοποιήθηκε στις 21/10/2022 το δεύτερο  8ωρο επιμορφωτικό εργαστήριο  στο οποίο συμμετείχαν 43 επαγγελματίες κοινωνικής εργασίας με την ειδικότητα του κοινωνικού λειτουργού (23), ψυχολόγου, λογοθεραπευτή, επισκέπτη/-τριας υγείας, εκπαιδευτικού καθώς  και φοιτητές αντίστοιχων ειδικοτήτων. Οι εργαζόμενοι συμμετέχοντες απασχολούνται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στις υπηρεσίες και τους φορείς κοινωνικής μέριμνας Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Ι.Δ. Επιμόρφωση παρείχαν  οι κ.κ. Γιώργος Μόσχος, νομικός, π. Πρόεδρος Συνήγορου του Παιδιού, Γιώργος Νικολαϊδης, ψυχίατρος, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Σοφία Κωνσταντέλλια, κοινωνική λειτουργός, π. Πρόεδρος Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, Ελένη Γεώργαρου, π.δικηγόρος με εξειδίκευση το δίκαιο της αναδοχής και της υιοθεσίας, πραγματογνώμονας παιδικής προστασίας και η Ταξιαρχούλα Σπανού, κοινωνική λειτουργός, με βιωματική εμπειρία στην ιδρυματική φροντίδα. Το  εργαστήριο έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Την επόμενη ημέρα έλαβε χώρα η  2η Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με θέμα: «Η διαβίωση σε ίδρυμα παιδικής προστασίας, η πρόληψη και η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων –  Ο θεσμός της αναδοχής και η συμβολή του στο δικαίωμα του παιδιού για οικογενειακή ανατροφή» και πραγματοποιήθηκε στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Ιωαννίνων «Δημήτρης Χατζής”

Αναδείχθηκαν όλα τα καίρια και χρόνια προβλήματα στο χώρο της Κοινωνικής Προστασίας Ανηλίκων, η ανάγκη της επαρκούς στελέχωσης των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και της επιμόρφωσης των στελεχών της κοινωνικής εργασίας, η διεπιστημονική προσέγγιση των κοινωνικών προβλημάτων των ανηλίκων, η ανάγκη νομικής υποστήριξης και συνηγορίας των ανηλίκων και η δικτύωση των κοινωνικών υπηρεσιών σε όλο το εύρος των επιστημονικών κλάδων που είναι απαραίτητοι για την άρτια παροχή υπηρεσιών προς το αληθινό συμφέρον του παιδιού. Διατυπώθηκαν προτάσεις όπως η θέσπιση 13 Περιφερειακών Επιτροπών για την Οικογένεια και το Παιδί, 13 Εισαγγελιών Ανηλίκων σε όλη τη χώρα και η ανάγκη ενημέρωσης της κοινωνίας, την οποία πρέπει να καλύψει το κράτος και να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν την Προστασία των Ανηλίκων, όπως είναι ο αριθμός των ιδρυμάτων ανά τη χώρα, ο αριθμός και οι ηλικίες των παιδιών που ζουν σε αυτές, η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αναδοχής και υιοθεσίας ανηλίκων, η άρνησή τους με έμμεσο τρόπο να συμμετέχουν σε αυτό και οι αιτιολογία της άρνησης με βάση τα καταρτιζόμενα Ατομικά Σχέδια Οικογενειακής Αποκατάστασης των Παιδιών, ο αριθμός των πραγματοποιούμενων αναδοχών και υιοθεσιών καθώς και των παιδιών που αποκαταστάθηκαν μέσω της αναδοχής και της υιοθεσίας σε και από κάθε Περιφέρεια της χώρας,  των  συνδέσεων ανηλίκων και υποψηφίων αναδόχων και θετών γονέων μέσω της πλατφόρμας anynet.gr που δεν τελεσφόρησαν και τις αιτίες τους. Διατυπώθηκαν επίσης παρατηρήσεις για την υπουργική απόφαση σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Μονάδων Παιδικής Προστασίας ανά τη χώρα για τους φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και η αδικαιολόγητη διάκριση με τις δημόσιες Μονάδες  Παιδικής Προστασίας που διατηρούν θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας – εσωτερικό κανονισμό προ σαράντα ετών (από το 1984). Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εκπροσώπηση του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου Ιωαννίνων και η πρόταση προσέγγισης του ζητήματος της ιδρυματικής φροντίδας. Εισηγητές στην ημερίδα ήταν κατά σειρά παρουσίασης οι: Γιώργος Μόσχος, νομικός, π. Συνήγορος του Παιδιού, Σοφία Κωνσταντέλλια, κοινωνική λειτουργός, π. Πρόεδρος Δ.Σ.Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Κώτσης, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  Υπεύθυνος ΚοΚεΨΥΠΕ Ψυχιατρικης Κλινικής ΠΓΝΙ, Πρόεδρος Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, Σπυριδούλα Σταυράτη,εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων, Ελένη Γεώργαρου, δικηγόρος, Πρόεδρος Δικτύου Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών, Ταξιαρχούλα Σπανού, κοινωνική λειτουργός, Δέσποινα Καμπούρη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου, Κατερίνα Μιτοπούλου, π. Πρόεδρος Δ.Σ. Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου και Γιώργος Νικολαϊδης, ψυχίατρος, δ/ντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Ι.Υ.Π.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Χρυσόστομος Καλογήρου, οικονομολόγος, στέλεχος Μ.Ο.Δ. Α.Ε. και π. Δ/νων Σύμβουλος της ΜΑΘ ΑΑΕ

Αφήστε μια απάντηση


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.