Συμπεράσματα από το σεμινάριο επιμόρφωσης στην κοινωνική εργασία για τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα – Καλαμάτα 6,7 και 8 Απριλίου 2022

Ολοκληρώθηκαν, μέσα σε κλίμα ικανοποίησης και αισιοδοξίας,  τα 6 workshops (3 ημέρες) που πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμάτα, ως μέρος των τεσσάρων συνολικά δράσεων του Προγράμματος Active citizens fund που αποσκοπούν στην επιμόρφωση των εργαζομένων στον τομέα  της κοινωνικής προστασίας ανηλίκων. Ανακοινώθηκαν οι επισημάνσεις και τα συμπεράσματα της Ανεξάρτητης Αρχής Συνήγορος του Πολίτη – Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως αυτά ορίζονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και περιλαμβάνονται στις Ειδικές Εκθέσεις της Αρχής κατά έτη 2004, 2015 και 2020. Συζητήθηκαν με τους 25 συμμετέχοντες σε μια πραγματικά διαδραστική διαδικασία και μερικές φορές, σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα,  τα καθημερινά δυσεπίλυτα ή και κάποτε άλυτα προβλήματα των εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, της Περιφέρειας, των Νοσοκομείων, των σχολείων, καθώς είναι γνωστό, πως τα προβλήματα είναι πλέον κοινός τόπος, οι λύσεις όμως ακόμη αναζητούνται.

Η Καλαμάτα μας αιφνιδίασε ευχάριστα, καθώς διαπιστώσαμε πως όλοι οι φορείς που έχουν στην ευθύνη τους την εκπαίδευση, τη φροντίδα, την ποινική μεταχείριση των ανηλίκων είναι ενωμένοι σαν ένα σώμα και όλοι από το πόστο τους ο καθένας προσπαθούν να συμβάλουν στην επίλυση των επιμέρους προβλημάτων των παιδιών.

Στο 1ο  workshop η Αγγελική Ρουμελιώτη, παρουσίασε το θέμα «Παιδί σε κίνδυνο και τα σημεία – σταθμοί από τον εντοπισμό μέχρι την παρέμβαση», που συχνά συνιστά την απομάκρυνση του παιδιού από το φυσικό οικογενειακό του περιβάλλον.

Στο 2ο workshop η Ελένη Γεώργαρου, παρουσίασε τη νομοθεσία που αφορά στη νέα νομοθετική ρύθμιση για τη διαδικασία αναφοράς καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών μέσα σε ιδρύματα και στη συνέχεια αναπτύχθηκε το σύστημα υλοποίησης της αναδοχής και της υιοθεσίας για τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα ως μέτρο διαφύλαξης του δικαιώματός τους να ανατρέφονται και να αναπτύσσονται σε οικογενειακό περιβάλλον.

Στο 3ο workshop η Ξένη Δημητρίου, ανέλυσε την έννοια της «φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης», επεξηγώντας τη σημασία θεσμών στη Δικαιοσύνη που θα την καθιστούν περισσότερο οικεία και όχι απωθητική,  κάνοντας μια συγκριτική παρουσίαση με τους αντίστοιχους θεσμούς σε χώρες του εξωτερικού. Διαπιστώσαμε όλοι τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει το δέον από την υπάρχον  στη χώρα μας σύστημα Δικαιοσύνης που αφορά τους ανήλικους και που απέχει πολύ από το να θεωρείται «φιλικό» προς τα παιδιά.

Στο 4ο workshop η Ιωάννα Μάντζιου, παρουσίασε τα  καινοτόμα εργαλεία που επεξεργάστηκε και ολοκλήρωσε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού στο πλαίσιο της εθνικής δράσης με τίτλο «Εγγύηση για το Παιδί» που υλοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύστασης προς τα Κράτη-Μέλη να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίζουν σε ικανοποιητικό επίπεδο όλα τα βασικά δικαιώματα του Παιδιού σε κάθε χώρα που συμμετέχει. Τα «εργαλεία» απευθύνονταν στους εργαζόμενους των κοινωνικών υπηρεσιών στην κοινότητα, η δε επιτυχής εφαρμογή τους συνιστά μια χρήσιμη προληπτική πολιτική στη μοναδική εκδοχή που είναι η εισαγωγή των παιδιών σε ίδρυμα.

Στο 5ο work shop o Γιώργος Μόσχος αναφέρθηκε στα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα επεξηγώντας τις διαπιστώσεις και θεσμικές προτάσεις  του Συνηγόρου του Παιδιού στην Ελλάδα με βάση τις προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης  για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην Ειδική ΄Εκθεση 2015 και 2020.

Στο 6o workshop  η Δέσποινα Οικονόμου εργάστηκε με τους συμμετέχοντες στα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι εργαζόμενοι στις ιδρυματικές δομές για να συνδέσουν τα παιδιά με την κοινότητα.

Τα συμπεράσματα και οι απόψεις όσων συμμετείχαν ήταν για εμάς πολύτιμες και θα αξιοποιηθούν στις μελλοντικές δράσεις.

Αφήστε μια απάντηση


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.