4η Δράση για την επιμόρφωση των επαγγελματιών της κοινωνικής εργασίαςτφ στα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα, στην αναδοχή και την υιοθεσία τους.

Πρόγραμμα: Αctive citizens fund ΄Εργο: “Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα/Τα αόρατα παιδιά”

Φορέας υλοποίησης: Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων “Δικαίωμα στην Οικογένεια”.

Εταίρος: Αναπτυξιακή Εταιρείας Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης

Συνεργαζόμενος φορέας: Σωματείο “ELIZA Εταιρία κατά την κακοποίησης του παιδιού”

Με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Ημερομηνίες: 6-7-8 Ιουνίου 2023, ώρες 09:30 – 15:30

Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων – Αμφιθέατρο “Αντώνης Τρίτσης” Ακαδημίας 50.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ/-ΤΡΙΑ
ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
09:30-11:00Η νομική εργασία απομάκρυνσης από τη φυσική οικογένεια του παιδιού σε κίνδυνο.
Η τοποθέτηση σε ίδρυμα ή/και σε ανάδοχη οικογένεια. Η εξέλιξη της αναδοχής και η
νομική της προετοιμασία.
Ελένη Γεώργαρου*
11:00 – 11:15Σύντομο διάλειμμα
11:15-12;45Ο κομβικός ρόλος της Εισαγγελίας Ανηλίκων στην κοινωνική προστασία των παιδιών και η
διασύνδεσή της με τις κοινωνικές υπηρεσίες. – Η φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη
Ξένη Δημητρίου*
12:45 – 13:00Σύντομο διάλειμμα
13:00 – 15:00Τα είδη και τα συμπτώματα της παιδικής κακοποίησης και η αντίδραση του δέκτη μιας αποκάλυψης. Τίνια Απέργη*
ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
09:30-11:30Μεθοδολογία ανάπτυξης εξατομικευμένων πλάνων αποκατάστασης και μετασχηματισμού
μονάδων κλειστής φιλοξενίας παιδιών
Γιώργος Νικολαϊδης*
11:30 -12:00Συζήτηση περιστατικών
12:00 -12:30Διάλειμμα
12:30-14:30Παιδί σε κίνδυνο: Σημεία σταθμοί από τον εντοπισμό μέχρι την παρέμβασηΑγγλική Ρουμελιώτου*
ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
09:30-11:30Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα: Διαπιστώσεις και θεσμικές προτάσεις του Συνηγόρου του Παιδιού στην Ελλάδα με βάση τις προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης για τα
Δικαιώματα του Παιδιού.
Γιώργος Μόσχος*
11:30 -12:00 Συζήτηση περιστατικών
12:00 -12:30Διάλειμμα
12:30-14:30Βασικές προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία του θεσμού της αναδοχής στην Ελλάδα του
2003.
Σοφία Κωνσταντέλλια*
14:30 -15:30Συζήτηση περιστατικών.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ

  • Τίνια Απέργη

Η δρ. Τίνια Απέργη είναι κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Deree College. Eίναι απόφοιτοςς (ΒΑ) του Τμήματος Ψυχολογίας του Deree College, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (ΜΑ,ΜS) στην εφαρμοσμένη ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (Νew York University) και διδάκτωρ (Psy.D.) στην Κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου του Λόνγκ ΄Αϊλαντ (Long Island University). Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 2004 μετά από πολυετή εμπειρία σε σχολικές δομές και δομές ψυχικής υγείας στις Η.Π.Α., με έμφαση τα παιδιά και τους εφήβους και ειδικότητα στην παιδική κακοποίηση και την οικογενειακή βία. Εκτός από τη θέση της ως καθηγήτρια στο Αμερικανικό Κολλέγιο, η δρ. Απέργη εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος ψυχικής υγείας και συνεργάζεται συμβουλευτικά με εταιρίες, εκπαιδευτικά κέντρα, σχολικές και προσχολικές μονάδες. Τα τελευταία πέντε χρόνια είναι επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος πρόληψης σεξουαλικής κακοποίησης για παιδιά 5-9 ετών «Ασφαλές ΄Αγγιγμα» που διεκπεραιώνεται σε σχολικές μονάδες πανελλαδικά από το σωματείο ELIZA κατά της παιδικής κακοποίησης.

  • Ελένη Γεώργαρου

Η Ελένη Γεώργαρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Εργάστηκε ως σύμβουλος νέων στο Κέντρο Πληροφόρησης Νεότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης στην περίοδο 1985-1990. ΄Ασκησε μάχιμη δικηγορία επί 25 χρόνια με επαγγελματική εξειδίκευση τα τελευταία δέκα χρόνια, στο οικογενειακό δίκαιo, τομέας «σχέσεις γονέων – τέκνων». Παράλληλα συνεργάστηκε στο πλαίσιο εθνικών και  ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στη νομική συμβουλευτική και επιμόρφωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (μονογονεϊκές οικογένειες, παλιννοστούντες, Ρομά, φυλακισμένοι, άνεργες γυναίκες). Το 2004 άρχισε η ενασχόλησή της με την κοινωνική προστασία και φροντίδα εγκαταλειμμένων, κακοποιημένων και παραμελημένων ανηλίκων μέσω της συμμετοχής της στη διοίκηση φορέα παιδικής προστασίας. Απευθύνθηκε πολλές φορές στο Σώμα Ελεγκτών Υγείας και Πρόνοιας, στο Συνήγορο του Παιδιού και το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων για τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των ανηλίκων σε ιδρύματα,  για τη μεθοδολογία ανάπτυξης του θεσμού της αναδοχής, την εξυγίανση και διαφάνεια στα ιδρύματα «κλειστής» περίθαλψης στην Ελλάδα, δημοσίευσε σχετικά με την αποϊδρυματοποίηση και την διασύνδεση νομικής και κοινωνικής εργασίας.  Συνεργάστηκε  με δομές φροντίδας αναπήρων παιδιών και ενηλίκων. Το 2016 εξέδωσε τη μονογραφία «Η αναδοχή ως θεσμός κοινωνικής προστασίας των ανηλίκων» Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη. Το 2018 ίδρυσε μαζί με αναδόχους γονείς και εθελοντές στο χώρο της κοινωνικής φροντίδας ανηλίκων,  το σωματείο «Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων «Δικαίωμα στην Οικογένεια», το οποίο οργανώνει από το 2019 προγράμματα επιμόρφωσης επαγγελματιών της κοινωνικής εργασίας, δικτύωσης κοινωνικών υπηρεσιών για το Παιδί, ενώ συνεχίζει μέχρι σήμερα τη συμβουλευτική σε πολίτες και επαγγελματίες της κοινωνικής εργασίας στα νομικά και διαδικαστικά ζητήματα της αναδοχής και της υιοθεσίας ανηλίκων ιδρυμάτων.

  • Ξένη Δημητρίου

Πτυχιούχος Νομικής Σχολής (Α.Π.Θ), Μεταπτυχιακό στο «Ποινικό Δίκαιο και Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο» στο ΕΚΠΑ. Εξειδίκευση, (3ετές Πρόγραμμα Προαγωγής Ψυχικής Υγείας- Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, King’s College &  E.T.H.I.C.S.). Εισήλθε στο Εισαγγελικό Σώμα  το 1978, η δεύτερη γυναίκα στην Ελλάδα. Από 1983-1990 και 1995-1998, Εισαγγελέας Ανηλίκων Αθηνών. Το 2012, Aντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, 2016-2019, Eισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Πραγματοποίησε 37 ταξίδια σε χώρες Ε.Ε. και εκτός αυτής και συμμετείχε σε Όργανα της Ε.Ε. (Eurojust, FRA, EJTN, κ.λ.π.) αλλά και Διεθνή (IAP, ΟΗΕ, κ.λ.π.). Έχει πλήθος επιστημονικών εργασιών που παρουσίασε σε τοπικά και παγκόσμια Συνέδρια για θέματα Ανηλίκων και Κρατουμένων. Μετά την αφυπηρέτησή της (30-06-2019) εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε Οργανισμούς Διεθνείς και Ελληνικούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων ανηλίκων, με focus τη Φιλική προς τα Παιδιά Δικαιοσύνη.

  • Σοφία Κωνσταντέλλια

 Η Σοφία  Κωνσταντέλλια σπούδασε στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας (Χ.Ε.Ν) – Τ.Ε.Ι. Αθήνας. ΄Εκανε μεταυτπυχικακή εκπαίδευση στην Κλινική Κοινωνική Εργασία Τ.Ε.Ι. Πάτρας – Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Συμμετείχε σε Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του ΙΝΕΠ/ΥΠΕΣΔΔΑ, του ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, του ΙΥΠ κ.α. Από τον Ιούνιο του 2006 έως τον Νοέμβριο του 2019 διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. Κέντρου Κοινωνικής  Πρόνοιας Περιφερειας Αττικης- Υπ. Εργασιας- Κοιν. Ασφαλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Από το 1985 έως το 2010 εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» στα προγράμματα: Υποστήριξης των φυσικών οικογενειών (5 χρόνια), υιοθεσιών (6 χρόνια), αναδοχής (4 χρόνια) και  Intake (4 χρόνια). Υπήρξε Υπεύθυνη των Τμημάτων ΙΝΤΑΚΕ και Πληροφοριών, Συμβουλευτικής και Αναζήτησης Ριζών επί 5 χρόνια και Προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας επί 2 χρόνια. Από το 1979 έως το 1985 εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός στο Σικιαρίδειο ΄Ιδρυμα. Επιτέλεσε διδακτικό έργο τα έτη 2001-2004 ως εργαστηριακός συνεργάτης της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας – Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Αθήνας. Από το 1994-2015 εργάστηκε ως Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων στο ΚΕΚ του Υπουργείου Υγείας – Πρόνοιας και σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Υπήρξε μέλος Διοίκησης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής,  Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Κέντρου Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ», του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων, του Ε.Σ.Α.Ν.Υ. και πολλών άλλων φορέων με τα αντικείμενο της Παιδική Προστασία. ΄Εχει δημοσιεύσει άρθρα και έχει κάνει εισηγήσεις και παρουσιάσεις σε Ημερίδες και Συνέδρια με θέμα την αναδοχή και την υιοθεσία ανηλίκων.

  • Γιώργος Μόσχος

Ο Γιώργος Μόσχος σπούδασε νομικά στην Αθήνα και εγκληματολογία (Μ.Phil) στο Λονδίνο. Επιμορφώθηκε σε θέματα εκπαίδευσης ενηλίκων, διοργάνωσης κέντρων νεότητας και θεατροπαιδαγωγικής. Εργάστηκε εμψυχώνοντας και στηρίζοντας παιδιά και εφήβους και προωθώντας τα δικαιώματά τους. Εκπαίδευσε ενήλικους επαγγελματίες και εθελοντές στα πεδία της εξειδίκευσής του. Το 2003 διορίστηκε ως ο πρώτος Συνήγορος του Παιδιού (Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού) και υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018. Στο πλαίσιο της αποστολής του επικοινώνησε με χιλιάδες παιδιά και επαγγελματίες που εργάζονται μαζί τους, σε σχολεία, ιδρύματα ή αλλού, υποστήριξε τα δικαιώματά των παιδιών και τη συστηματική ακρόαση των απόψεων τους, συμμετείχε σε επιτροπές και δίκτυα, είχε την ευθύνη έκδοσης πορισμάτων και ειδικών εκθέσεων για τα δικαιώματα των παιδιών, κατέθεσε σε επιτροπές της Βουλής και συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων και διασκέψεων στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Θήτευσε ως Πρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού για σειρά ετών. Συνεργάστηκε πολύπλευρα με το Συμβούλιο της Ευρώπης και με άλλους διεθνείς οργανισμούς για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Είναι συνιδρυτής της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12), που σκοπεύει στην ενίσχυση του δικαιώματος των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Γιώργος Νικολαϊδης MD, MA, MSc, PhD

Ο Γιώργος Νικολαΐδης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1969. Σπούδασε Ιατρική στο Παν/μιο Αθηνών και κατέχει από το 2001 την ειδικότητα της Ψυχιατρικής. Το 2002 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Ιατρικό Τμήμα του Παν/μίου Πατρών με θέμα «Νοσολογικό Υπόδειγμα και Ιατρική Περίθαλψη στην Ελλάδα: η συσχέτιση της παράλληλης εξέλιξής τους», ενώ έχει λάβει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MSc) στην Φιλοσοφία της Ψυχικής Διαταραχής («Philosophy of Mental Disorder») από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Kings College London (KCL) και το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Maudsley του Παν/μίου του Λονδίνου και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MA) στις Ψυχαναλυτικές Σπουδές («Psychoanalytic Studies») στο Κέντρο Ψυχοθεραπευτικών Σπουδών του School of Health and Related Research του Παν/μίου του Sheffield. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μια σειρά από πεδία όπως οι Επιστήμες της Δημόσιας Υγείας, η Επιδημιολογία, οι Πολιτικές Υγείας, οι Μεθοδολογίες Αξιολόγησης Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας, η Επιστημολογία και η Φιλοσοφία των Επιστημών Υγείας, η Φιλοσοφία της Ψυχοπαθολογίας, η Ψυχαναλυτική Θεωρία, η μελέτη των φαινομένων της Βίας και του Θανάτου, η Κακοποίηση – Παραμέληση των Παιδιών και η Τεκμηριωμένες Κοινωνικές Πολιτικές Παιδικής Προστασίας, και η Μεθοδολογία της Έρευνας. Έχει εργασθεί σε διάφορες μονάδες παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας του δημοσίου, ιδιωτικού και μη-κερδοσκοπικού τομέα, ενώ, παράλληλα, ασκεί κλινικά την ειδικότητα της ψυχιατρικής. Από τον 9ο/2005 έχει αναλάβει την θέση του Διευθυντή της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Από τον 9ο/2014 ως τον 3ο/2020 ήταν Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μιας εξειδικευμένης θεραπευτικής μονάδας για παιδιά θύματα κακοποίησης – παραμέλησης και από τον 11ο/2014 ως τον 3ο/2019 ήταν υπεύθυνος Δικτύωσης και Συνηγορίας του Ελληνικού Προγράμματος του Βρετανικού φιλανθρωπικού οργανισμού Lumos για την αποϊδρυματοποίηση των υπηρεσιών παιδικής προστασίας. Έχει συμμετάσχει ως Επιστημονικός Υπεύθυνος ή ως Κύριος Ερευνητής σε μια σειρά εθνικά και διακρατικά προγράμματα έρευνας, εκπαίδευσης επαγγελματιών και παροχής κλινικών υπηρεσιών με αντικείμενο κυρίως την προστασία των παιδιών από την βία και την θυματοποίηση. Είναι εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Lanzarotte του Συμβουλίου της Ευρώπης (επιτροπή στην οποία ήταν εκλεγμένος Αντιπρόεδρος την περίοδο 2015-2017 και από το 2017 μέχρι το 2020 Πρόεδρος) και στον Π.Ο.Υ. για θέματα κακοποίησης – παραμέλησης των παιδιών.

  • Αγγελική Ρουμελιώτου

Η Αγγελική Ρουμελιώτουείναι Κοινωνική λειτουργός – Επιμελήτρια Ανηλίκων του Δικαστηρίου Καλαμάτας με παράλληλα καθήκοντα Κοινωνικής Αρωγής. Έχει μεταπτυχιακή ειδίκευση (MSc) στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας και έχει εκπονήσει διπλωματική μελέτη για την αποτύπωση των εμπειριών των ανηλίκων δραστών.  Είναι Γενική Γραμματέας Δ.Σ. της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας και με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου είναι μέλος των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης. Πρόσφατα εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΠΔΔ Συνδέσμου Κοινωνικών λειτουργών Ελλάδος και ανέλαβε ρόλο υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων του Συνδέσμου. Αποτελεί επιστημονική συνεργάτιδα του ΚΕΔΙΒΙΜ Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου στον τομέα της εκπαίδευσης-επιμόρφωσης ενηλίκων. Τα πρώτα χρόνια  της επαγγελματικής σταδιοδρομίας της  υπηρέτησε στο Ίδρυμα Ευσταθίας Ι. Κωστοπούλου με αντικείμενο τη Συμβουλευτική οικογένειας και ακολούθως, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, απασχολούμενη με την Κοινοτική ανάπτυξη. Διετέλεσε μέλος Δ.Σ. του ΚΕΚΥΚΑμεΑ (σήμερα ΚΕΦΙΑΠ) Καλαμάτας, του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, του Κοινωνικού Φορέα Δήμου Καλαμάτας, του Γραφείου Οικογένειας της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας και της Τοπικής Ομάδας Στήριξης Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος.

Αφήστε μια απάντηση


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.