Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και εθελοντών για την Eξωιδρυματική Κοινωνική Φροντίδα των Ανηλίκων «Δικαίωμα στην Οικογένεια»

Slide 1
Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και εθελοντών για την Eξωιδρυματική Κοινωνική Φροντίδα των Ανηλίκων «Δικαίωμα στην Οικογένεια»

Σωματείο μη κερδοσκοπικό με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών από κάθε παραβίαση στην οικογένεια ή εκτός αυτής, την ενθάρρυνση, προώθηση και υποστήριξη των εξωιδρυματικών θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας

Slide
“Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους.
Το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και την περίθαλψη των απόρων»

Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 21 παρ. 1 και 3

Slide
«Τα Συμβαλλόμενα στην παρούσα Σύμβαση Κράτη :

Αναγνωρίζοντας ότι το παιδί για την πληρέστερη ανάπτυξη της προσωπικότητός του, πρέπει να μεγαλώνει μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, σ' ένα κλίμα ευτυχίας, αγάπης και κατανόησης».

Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, από το άρθρο 1
[όπως κυρώθηκε με τον Ν. 2101 της 2/2 Δεκεμβρίου 1992]

Slide

Τα Συμβαλλόμενα στην παρούσα Σύμβαση Κράτη :

«Κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, στην οικογένειά του, στην κατοικία του, ή στην αλληλογραφία του, ούτε παράνομων προσβολών της τιμής και της υπόληψής του.
Το παιδί δικαιούται να προστατεύεται από το νόμο έναντι τέτοιων επεμβάσεων ή προσβολών».

Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, άρθρο 16
[όπως κυρώθηκε με τον Ν. 2101 της 2/2 Δεκεμβρίου 1992]

Slide
«Κάθε παιδί που στερείται προσωρινά ή οριστικά το οικογενειακό του περιβάλλον ή το οποίο για το δικό του συμφέρον δεν είναι δυνατόν να παραμείνει στο περιβάλλον αυτό δικαιούται ειδική προστασία και βοήθεια εκ μέρους του Κράτους.

Τα Συμβαλλόμενα Κράτη προβλέπουν γι' αυτό το παιδί μια εναλλακτική επιμέλεια, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία τους. Αυτή η επιμέλεια μπορεί να έχει, μεταξύ άλλων, τη μορφή της τοποθέτησης σε μία οικογένεια, της KAFALAH του ισλαμικού δικαίου, της υιοθεσίας ή, σε περίπτωση ανάγκης της τοποθέτησης σε ένα κατάλληλο για την περίσταση ίδρυμα για παιδιά. Κατά την επιλογή ανάμεσα σ' αυτές τις λύσεις, λαμβάνεται δεόντως υπόψη η ανάγκη μιας συνέχειας στην εκπαίδευση του παιδιού, καθώς και η εθνική, θρησκευτική, πολιτιστική και γλωσσολογική καταγωγή του»

Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, άρθρο 20
[όπως κυρώθηκε με τον Ν. 2101 της 2/2 Δεκεμβρίου 1992]

Slide
«Τα Συμβαλλόμενα Κράτη μεριμνούν ώστε η λειτουργία των οργανισμών, των υπηρεσιών και των ιδρυμάτων που αναλαμβάνουν παιδιά και που είναι υπεύθυνα για την προστασία τους να είναι σύμφωνη με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από τις αρμόδιες αρχές ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας και σε ό,τι αφορά τον αριθμό και την αρμοδιότητα του προσωπικού τους, καθώς και την ύπαρξη μιας κατάλληλης εποπτείας.

Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, άρθρο 3 παρ. 3
[όπως κυρώθηκε με τον Ν. 2101 της 2/2 Δεκεμβρίου 1992]

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Το Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»

About us

Αναδοχή ανηλίκων - Το «Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» είναι αστικό σωματείο που  ιδρύθηκε το 2018  από αναδόχους γονείς και εθελοντές στο έργο της κοινωνικής προστασίας ανηλίκων.  Σκοπός του είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινότητας στα δικαιώματα των εγκαταλειμμένων, παραμελημένων και κακοποιημένων παιδιών, όσων ζουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας  καθώς και όλων των παιδιών, όταν παραβιάζονται τα βασικά δικαιώματά τους όπως προβλέπονται από τη  Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ και την κοινή ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

The purpose of this project is to help develop an understanding of the problem with institutional care for children who are separated from their families and are raised in institutions. Greece still relies heavily upon closed care for children but raising children in institutions harms their health and development and increases their exposure to abuse and neglect.

Through this project, we will support the much needed and long-overdue reform of the child care system in Greece. To this end, we will develop evidence-based policy measures tailored to the Greek context, which we will then share with the Greek Authorities (both with the Central Government and Regional Governments). The problem with institutions is one we can solve in Greece by: - Transitioning to community-based care for children through foster care and adoption or family-like care (for only a few children) - Transforming the services institutions currently offer for few children to community social services for many and developing family-like small settings to replace large institutions - Ensuring national standards for setting up and operating institutions for children - Establishing an adequately resourced, comprehensive and effective monitoring framework - Investing in tailor-made and practical measures for children who are abandoned due to disability, chronic illnesses and psychiatric conditions Our tools and resources to support deinstitutionalisation (DI) are: - Participating in legislative processes - Training professionals and volunteers in child protection - Providing legal expertise and advice to state and private entities - Providing consulting services around foster care and adoption - Advocating for a social care system that respects children's rights as per the Greek Constitution whilst seeking the broadest possible implementation of the UNCRC, which our country has ratified We always work in partnership with civil society organisations, and together we have established a shared vision for children. We also conduct national and European research to support our work with evidence from the field and good practices.

Σεμινάριο για νέους νομικούς, κοινωνικούς επιστήμονες, επιστήμονες ψυχικής υγείας Δευτέρα, …

Ποιός και γιατί οδηγεί ένα 6χρονο παιδί σε ένα από …

Αναδοχή ανηλίκων - Μάθε περισσότερα για τις δράσεις μας και στήριξε το έργο μας

Οι Δράσεις μας

Αναδοχή ανηλίκων

Πρόγραμμα Active Citizens Fund: Τα Δικαιώματα των Παιδιών που Ζουν σε Ιδρύματα Τα Αόρατα Παιδιά

Το έργο στοχεύει στην ανάδειξη της έντονης ανισότητας που βιώνουν τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα λόγω της παραβίασης των δικαιωμάτων τους

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η κοινωνική φροντίδα και προστασία των παιδιών είναι υπόθεση όλων μας

Ώρες λειτουργίας

Επικοινώνησε μαζί μας!

+30 231 028 8010
+30 697 7831 631

Επικοινωνήστε μαζί μας και μάθετε περισσότερα για τις δράσεις μας! Μπορείτε να μας βρείτε και στον επαγγελματικό μας λογαριασμό στο Facebook.

Παρακολουθήστε τα νέα μας και τις δράσεις μας - Αναδοχή ανηλίκων

Μείνετε Συντονισμένοι