3o Eργαστήριο Επιμόρφωσης στην κοινωνική εργασία για τους ανηλίκους

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ

  • Ευαγγελινή (Λίλιαν) Αθανασοπούλου

Η  Λίλιαν Αθανασοπούλουείναι παιδοψυχίατρος, διευθύντρια Ε.Σ.Υ, επιστημονικά υπεύθυνη του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Γ.Ν. «Γ. Παπανικολάου». Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία πήρε τον τίτλο της Παιδοψυχιατρικής Ειδικότητας, στην οποία ασκεί από το 1994. Από το 2001 υπηρετεί στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Γ.Ν. «Γ. Παπανικολάου» αρχικά σαν υπεύθυνη στο Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας ενώ τα τελευταία 11 χρόνια σαν υπεύθυνη στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο. Συνεχίζει να συμμετέχει σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια κλπ τόσο σαν εκπαιδευόμενη όσο και σαν εκπαιδεύτρια (μεταπτυχιακό εξαρτήσεων, ψυχιατρικής νοσηλευτικής ειδικότητας κ.α). ΄Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα της κακκοποίησης,της βίας και της νεανικής παραβατικότητας, της χρήσης ουσιών στην εφηβεία. Τόσο η καθημερινή κλινική της εργασία όσο και η συμμετοχή της σαν πραγματογνώμονας σε σχετικές περιπτώσεις, διατηρούν ζωντανό αυτό το ενδιαφέρον με την έννοια της πρόληψης αλλά και της παρέμβασης σε νεανικούς πληθυσμούς και στο περιβάλλον τους.

  • Ελένη Γεώργαρου

Η Ελένη Γεώργαρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Εργάστηκε ως σύμβουλος νέων στο Κέντρο Πληροφόρησης Νεότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης στην περίοδο 1985-1990. ΄Ασκησε μάχιμη δικηγορία επί 25 χρόνια με επαγγελματική εξειδίκευση τα τελευταία δέκα χρόνια, στο οικογενειακό δίκαιo, τομέας «σχέσεις γονέων – τέκνων». Παράλληλα συνεργάστηκε στο πλαίσιο εθνικών και  ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στη νομική συμβουλευτική και επιμόρφωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (μονογονεϊκές οικογένειες, παλιννοστούντες, Ρομά, φυλακισμένοι, άνεργες γυναίκες). Το 2004 άρχισε η ενασχόλησή της με την κοινωνική προστασία και φροντίδα εγκαταλειμμένων, κακοποιημένων και παραμελημένων ανηλίκων μέσω της συμμετοχής της στη διοίκηση φορέα παιδικής προστασίας. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, οργάνωσε επιστημονική ομάδα για την ανάπτυξη του θεσμού της αναδοχής σε ιδιωτικά ιδρύματα και εργάστηκε για την έκδοση της πρώτης δικαστικής απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης στη βάση των διατάξεων του Π.Δ. 86/2009 «Οργάνωση του θεσμού της αναδοχής ανηλίκων». Απευθύνθηκε πολλές φορές στο Σώμα Ελεγκτών Υγείας και Πρόνοιας, στο Συνήγορο του Παιδιού και το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων για τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των ανηλίκων σε ιδρύματα,  για τη μεθοδολογία ανάπτυξης του θεσμού της αναδοχής, την εξυγίανση και διαφάνεια στα ιδρύματα «κλειστής» περίθαλψης στην Ελλάδα, δημοσίευσε σχετικά με την αποϊδρυματοποίηση και την διασύνδεση νομικής και κοινωνικής εργασίας.  Συνεργάστηκε  με δομές φροντίδας αναπήρων παιδιών και ενηλίκων. Το 2016 εξέδωσε τη μονογραφία «Η αναδοχή ως θεσμός κοινωνικής προστασίας των ανηλίκων» Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη. Το 2018 ίδρυσε μαζί με αναδόχους γονείς και εθελοντές στο χώρο της κοινωνικής φροντίδας ανηλίκων,  το σωματείο «Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων «Δικαίωμα στην Οικογένεια», το οποίο οργανώνει από το 2019 προγράμματα επιμόρφωσης επαγγελματιών της κοινωνικής εργασίας, δικτύωσης κοινωνικών υπηρεσιών για το Παιδί, ενώ συνεχίζει μέχρι σήμερα τη συμβουλευτική σε πολίτες και επαγγελματίες της κοινωνικής εργασίας στα νομικά και διαδικαστικά ζητήματα της αναδοχής και της υιοθεσίας ανηλίκων ιδρυμάτων. 

  • Σοφία Κωνσταντέλλια

 Η Σοφία  Κωνσταντέλλια σπούδασε στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας (Χ.Ε.Ν) – Τ.Ε.Ι. Αθήνας. ΄Εκανε μεταυτπυχικακή εκπαίδευση στην Κλινική Κοινωνική Εργασία Τ.Ε.Ι. Πάτρας – Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Συμμετείχε σε Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του ΙΝΕΠ/ΥΠΕΣΔΔΑ, του ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, του ΙΥΠ κ.α. Από τον Ιούνιο του 2006 έως τον Νοέμβριο του 2019 διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. Κέντρου Κοινωνικής  Πρόνοιας Περιφερειας Αττικης- Υπ. Εργασιας- Κοιν. Ασφαλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Από το 1985 έως το 2010 εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» στα προγράμματα: Υποστήριξης των φυσικών οικογενειών (5 χρόνια), υιοθεσιών (6 χρόνια), αναδοχής (4 χρόνια) και  Intake (4 χρόνια). Υπήρξε Υπεύθυνη των Τμημάτων ΙΝΤΑΚΕ και Πληροφοριών, Συμβουλευτικής και Αναζήτησης Ριζών επί 5 χρόνια και Προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας επί 2 χρόνια. Από το 1979 έως το 1985 εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός στο Σικιαρίδειο ΄Ιδρυμα. Επιτέλεσε διδακτικό έργο τα έτη 2001-2004 ως εργαστηριακός συνεργάτης της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας – Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Αθήνας. Από το 1994-2015 εργάστηκε ως Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων στο ΚΕΚ του Υπουργείου Υγείας – Πρόνοιας και σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Υπήρξε μέλος Διοίκησης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής,  Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Κέντρου Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ», του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων, του Ε.Σ.Α.Ν.Υ. και πολλών άλλων φορέων με τα αντικείμενο της Παιδική Προστασία. ΄Εχει δημοσιεύσει άρθρα και έχει κάνει εισηγήσεις και παρουσιάσεις σε Ημερίδες και Συνέδρια με θέμα την αναδοχή και την υιοθεσία ανηλίκων.

  • Γιώργος Μόσχος

Ο Γιώργος Μόσχος σπούδασε νομικά στην Αθήνα και εγκληματολογία (Μ.Phil) στο Λονδίνο. Επιμορφώθηκε σε θέματα εκπαίδευσης ενηλίκων, διοργάνωσης κέντρων νεότητας και θεατροπαιδαγωγικής. Εργάστηκε εμψυχώνοντας και στηρίζοντας παιδιά και εφήβους και προωθώντας τα δικαιώματά τους. Εκπαίδευσε ενήλικους επαγγελματίες και εθελοντές στα πεδία της εξειδίκευσής του. Το 2003 διορίστηκε ως ο πρώτος Συνήγορος του Παιδιού (Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού) και υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018. Στο πλαίσιο της αποστολής του επικοινώνησε με χιλιάδες παιδιά και επαγγελματίες που εργάζονται μαζί τους, σε σχολεία, ιδρύματα ή αλλού, υποστήριξε τα δικαιώματά των παιδιών και τη συστηματική ακρόαση των απόψεων τους, συμμετείχε σε επιτροπές και δίκτυα, είχε την ευθύνη έκδοσης πορισμάτων και ειδικών εκθέσεων για τα δικαιώματα των παιδιών, κατέθεσε σε επιτροπές της Βουλής και συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων και διασκέψεων στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Θήτευσε ως Πρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού για σειρά ετών. Συνεργάστηκε πολύπλευρα με το Συμβούλιο της Ευρώπης και με άλλους διεθνείς οργανισμούς για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Είναι συνιδρυτής της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12), που σκοπεύει στην ενίσχυση του δικαιώματος των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

  Γιώργος Νικολαϊδης MD, MA, MSc, PhD

Ο Γιώργος Νικολαΐδης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1969. Σπούδασε Ιατρική στο Παν/μιο Αθηνών και κατέχει από το 2001 την ειδικότητα της Ψυχιατρικής. Το 2002 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Ιατρικό Τμήμα του Παν/μίου Πατρών με θέμα «Νοσολογικό Υπόδειγμα και Ιατρική Περίθαλψη στην Ελλάδα: η συσχέτιση της παράλληλης εξέλιξής τους», ενώ έχει λάβει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MSc) στην Φιλοσοφία της Ψυχικής Διαταραχής («Philosophy of Mental Disorder») από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Kings College London (KCL) και το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Maudsley του Παν/μίου του Λονδίνου και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MA) στις Ψυχαναλυτικές Σπουδές («Psychoanalytic Studies») στο Κέντρο Ψυχοθεραπευτικών Σπουδών του School of Health and Related Research του Παν/μίου του Sheffield. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μια σειρά από πεδία όπως οι Επιστήμες της Δημόσιας Υγείας, η Επιδημιολογία, οι Πολιτικές Υγείας, οι Μεθοδολογίες Αξιολόγησης Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας, η Επιστημολογία και η Φιλοσοφία των Επιστημών Υγείας, η Φιλοσοφία της Ψυχοπαθολογίας, η Ψυχαναλυτική Θεωρία, η μελέτη των φαινομένων της Βίας και του Θανάτου, η Κακοποίηση – Παραμέληση των Παιδιών και η Τεκμηριωμένες Κοινωνικές Πολιτικές Παιδικής Προστασίας, και η Μεθοδολογία της Έρευνας. Έχει εργασθεί σε διάφορες μονάδες παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας του δημοσίου, ιδιωτικού και μη-κερδοσκοπικού τομέα, ενώ, παράλληλα, ασκεί κλινικά την ειδικότητα της ψυχιατρικής. Από τον 9ο/2005 έχει αναλάβει την θέση του Διευθυντή της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Από τον 9ο/2014 ως τον 3ο/2020 ήταν Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μιας εξειδικευμένης θεραπευτικής μονάδας για παιδιά θύματα κακοποίησης – παραμέλησης και από τον 11ο/2014 ως τον 3ο/2019 ήταν υπεύθυνος Δικτύωσης και Συνηγορίας του Ελληνικού Προγράμματος του Βρετανικού φιλανθρωπικού οργανισμού Lumos για την αποϊδρυματοποίηση των υπηρεσιών παιδικής προστασίας. Έχει συμμετάσχει ως Επιστημονικός Υπεύθυνος ή ως Κύριος Ερευνητής σε μια σειρά εθνικά και διακρατικά προγράμματα έρευνας, εκπαίδευσης επαγγελματιών και παροχής κλινικών υπηρεσιών με αντικείμενο κυρίως την προστασία των παιδιών από την βία και την θυματοποίηση. Είναι εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Lanzarotte του Συμβουλίου της Ευρώπης (επιτροπή στην οποία ήταν εκλεγμένος Αντιπρόεδρος την περίοδο 2015-2017 και από το 2017 μέχρι το 2020 Πρόεδρος) και στον Π.Ο.Υ. για θέματα κακοποίησης – παραμέλησης των παιδιών.

  • Ουρανία (Ράνια) Ντίκικου

Η Ράνια Ντίκικου είναι ψυχολόγος. Σπούδασε στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, Τμήμα Νηπιοβρεφοκομίας και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. ΄Εχει προϋπηρεσία 23 ετών και εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σήμερα εργάζεται στο αντίστοιχο Τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. ΄Εχει εργασιακή εμπειρία στην υποστήριξη των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στην υποστήριξη της θετής οικογένειας και στην εκπαίδευση βιωματικών ομάδων γονέων.

  • Αγγελική Ρουμελιώτου

Η Αγγελική Ρουμελιώτουείναι Κοινωνική λειτουργός – Επιμελήτρια Ανηλίκων του Δικαστηρίου Καλαμάτας με παράλληλα καθήκοντα Κοινωνικής Αρωγής. Έχει μεταπτυχιακή ειδίκευση (MSc) στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας και έχει εκπονήσει διπλωματική μελέτη για την αποτύπωση των εμπειριών των ανηλίκων δραστών.  Είναι Γενική Γραμματέας Δ.Σ. της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας και με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου είναι μέλος των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης. Πρόσφατα εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΠΔΔ Συνδέσμου Κοινωνικών λειτουργών Ελλάδος και ανέλαβε ρόλο υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων του Συνδέσμου.Αποτελεί επιστημονική συνεργάτιδα του ΚΕΔΙΒΙΜ Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου στον τομέα της εκπαίδευσης-επιμόρφωσης ενηλίκων.Τα πρώτα χρόνια  της επαγγελματικής σταδιοδρομίας της  υπηρέτησε στο Ίδρυμα Ευσταθίας Ι. Κωστοπούλου με αντικείμενο τη Συμβουλευτική οικογένειας και ακολούθως, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, απασχολούμενη με την Κοινοτική ανάπτυξη. Διετέλεσε μέλος Δ.Σ. του ΚΕΚΥΚΑμεΑ (σήμερα ΚΕΦΙΑΠ) Καλαμάτας, του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, του Κοινωνικού Φορέα Δήμου Καλαμάτας, του Γραφείου Οικογένειας της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας και της Τοπικής Ομάδας Στήριξης Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος.

Αφήστε μια απάντηση


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.